Saturday, May 25, 2013

Ujian

Aku tahu ramai yang teruja kalau dapat study overseas atapun mengenali sesiapa yang belajar di luar negara.

Hendaklah diingatkan juga, terkadang ujian datang sewaktu kita jauh dari orang-orang yang kita sayang. Sebagai contoh, kawan baik aku, selama hampir 2 tahun di bumi UK ni, dah 3 orang ahli keluarga rapat meninggal dunia tapi dia tak dapat nak balik. Dia kehilangan nenek, atuk dan makcik.
Aku percaya setiap orang ada ujian masing-masing cuma ujian ketika berada di negara orang ni aku kira lebih berat dari biasa.

Aku  juga, boleh dikatakan baru melalui satu fasa, ujian yang maha berat bagi aku. Satu fasa yang begitu menyedihkan bagi aku yang selama hampir 25 tahun aku hidup ni itulah kesedihan yang aku rasa paling sedih dalam hidup aku, itulah tangisan yang paling tragis dalam hidup aku memandangkan aku ni bukan jenis yang kuat menangis.. Aku bukanlah kehilangan sesiapa, cuma ujian datang waktu aku jauh dari orang-orang tersayang.

Walaupun ada sahabat baik disini, terkadang bercerita tentang masalah bukanlah solusi untuk aku sebab bagi aku bercerita apa-apa pun masalah bukan boleh selesai. Sekadar nak meringankan beban, berapa % sangatlah beban tu dapat diringankan. Makanya kadang-kadang aku lagi suka berdiam. Cuma yang menyesakkan dada tu bila pergi library, menghadap luar tingkap, termenung, air mata mengalir.. Berjalan sensorang, terkenang apa yang jadi, air mata mengalir. Dalam selimut pun hingus nak meleleh. Eh..! Sungguh, ujian tu maha berat tapi aku sentiasa sematkan dalam hati "Allah tak turunkan dugaan kalau kita tak mampu hadapinya" hanya itu yang jadi kekuatan aku.Kalau tak aku dah gila. Mungkin inilah saatnya, bila aku jauh dari orang-orang yang aku sayang, aku cuba untuk lebih dekatkan diri pada yang Esa. Banyak kekurangan yang aku nak baiki dalam hidup aku ni, diri aku ni.

Aku sendiri pun tak percaya tahun 2013 ni macam tahun drama bagi aku. Tahun air mata aku panggil. haha. Kadang sebab aku malas nak cerita apa-apa pada orang ialah sebab orang selalu cakap "Sophie kau kuat.." atau ayah aku kata "I know deep inside you're a very strong girl". Tapi bagi aku, sometimes aku rasa macam nak menjerit "Give me a break people! I'm not that strong.. Just let me cry and leave me alone okay.." Sometimes i got annoyed with this kind of situation that's why I remain silence.

Studies aku pun agak affected tapi that's okay, aku belum putus asa selagi belum hari submission. Aku takkan menyerah macam tu je. Sampai saat terakhir pun aku akan tetap usaha untuk improve studies aku.

Sebab situasi macam ni yang aku selalu alami sebelum-sebelum ni.:Rasa down-->almost give up--> Sedar diri-->Wake up bagi penampar sebijik kat muka--> Tak give up--> Go on---> Yeay lepas juga akhirnya.--> mengenang waktu hampir give up dulu--> rasa bersyukur tak give up.

Lately aku banyak terima email mahupun soalan pasal tips architecture. Apa-apa tips aku bagi dalam ni aku ikhlas nak bagi. Even aku rasa happy sangat bila orang bagitahu dia lepas interview senibina UiTM & ucapkan thanks pada entri Tips temuduga senibina tu. Walaupun aku percaya tu adalah rezeki diorang lah kalau diterima masuk bukan sebab tips aku. Dan aku selalu berusaha menjawab soalan berkaitan kerjaya ke apa-apa lah pasal nak study overseas atau architecture dalam email.. I will try my best to answer but please don't give me irrelevant questions yang kadang-kadang boleh buat aku rasa annoyed..  Aku percaya kalau aku ikhlas nak tolong orang, insyaAllah jalan aku pun akan dipermudahkan. & Alhamdulillah kat sini bila ada saat-saat getir tu, Alhamdulillah sangat ada je yang datang membantu. Aku tak tahula, aku percaya Allah ada.    =')  Jangan lupa Dia aje.



p/s: tengah kritikal untuk subjek Design.. Kenang daku dalam doamu.. sobs..sobss..sobbsssss.. T__T 29 May ni final submission. Rasa macam antara hidup dan mati je feeling dia. Haih.. Takpe lepas ni aku bercuti jap.

Friday, May 10, 2013

Tips IELTS yang Takkan Dapat Di Mana-mana

Tajuk macam nak promote MLM ke apa aku nih. Tips IELTS PERCUMAAA dari Sophie Al-Yahya yang takkan didapati dimana-mana melainkan di Blog Sophie Al-Yahya sendiri. PERCUMAAAAA~ ok diam.

Baiklah, seperti yang dijanjikan, aku seboleh-bolehnya tengah perah otak ni fikir balik pasal exam IELTS yang aku amek hampir setahun lepas. Hurmmmmmmm... *lama nak pikir ni*

            
*menyarankan buku macam dalam gambar. mungkin sekarang design buku dah berubah.Wallahualam. But it's worth it.

Basically nak ambil exam IELTS ni bolehlah rujuk dengan British Council ataupun IDP. Jangan malas eh nak research website diorang. Korang ni asyik nak bersuap je (oh gila tak ikhlas aku nih bagi tips). Yuran dia memang mahal. Almost RM600. Kalau tak lepas kena ambil lagi. Sebab tu kamu kena buat betul-betul jangan bazir duit untuk exam yang harga dia begitu mencekik darah ni.

Macam yang aku katakan dalam entri lepas, exam ni ada 4 bahagian. Jadi aku akan cerita pengalaman aku mahupun kawan lain dan juga tips tulus ikhlasss dari iolss untuk uolss yang manjewww sangat nihh! (eh macam marah je Sophie)

Kalau orang tanya IELTS tu susah ke senang, susah aku nak jawab, ia bergantung pada individu lah kan. Subjective orang kata. Tapi bagi aku, ia tak terlalu susah, cuma tricky dalam masa yang sama sangatlah tak cukup masa nak menjawab. Kalau bagi masa lama bolehlah jawab dengan senang hati kan. Jadi anda perlu menjawab dengan smart, tangkas.

Aku tak ambil kelas IELTS, buang duit jelah. Baik korang Google Search je contoh soalan yang ada. Berlambak. Korang kena rajin mencari je. Untuk Speaking test, kat Youtube pun berlambak siap bagi tips lagi. Cuma extra effort aku ialah aku share beli buku dengan kawan aku.(sebab buku pun mahal dalam RM100+). Kalau nak beli sila beli yang siap ada CD untuk ujian listening. Kalau takde CD tu, rugi..rugiiiii..

University di UK kebanyakannya mahukan band minimum 6.5 ke atas. Ada juga yang boleh terima 6.0.. Top universities mungkin mahukan band 7.0.. Jadi jangan tanya aku, tanya universiti  yang korang nak mohon tu berapa requirement untuk lepas masuk uni tu, okey.

Kadang-kadang orang yang terer English pun susah nak lepas. Sebab nak jawab pun berformat & kena pandai tackle soalan. Eh macam nak main bola pula kena tackle2.Kena jawab dengan smart gituh.

So, straight to the point. (lepas mukadimah yang panjang lebar baru nak sraight to the point Sophie??)

Untuk exam Listening:
Okay, ini mencabar. Sebab conversation dalam tape itu, speaker nya adalah dari mereka yang native speaker, maksudnya tukang cakap tu memang mat salleh with British/Australian accent. Tak mainlah speaker dari Malaysian kan. Ada 4 section dalam test ni. Sebelum sesuatu section bermula, kamu akan diberi masa untuk baca soalan.

Tips saya: Bila baca soalan dulu, ingat key words. Bila conversation bermula, sambil dengar conversation, jangan sambil tu nak baca soalan, renung je blank paper, dengar dan kaitkan conversation dengan key words. Kenapa? Secara teorinya(sebab aku baca fakta sains ok), otak kita tak boleh fokus 2 benda dalam satu masa. Kalau kamu baca soalan waktu conversation runs, kadar tumpuan kamu pada conversation itu akan berkurang. Sebab tu baca dulu sebelum conversation bermula, amek key point & fokus pada conversation, bila conversation kena pada key point, catat roughly pada kertas. Lepas tu baru letak jawapan pada tempat kosong.

Komen:
Test yang sangat annoying. Bila tak dapat tangkap rasa macam nak suruh pengawas tu rewind tape je. Hisyh!!

Untuk exam Reading:
Paragraph untuk exam reading ni english dia high standard. Jadi kamu biasa-biasakan lah baca Reader's Digest ke kan. Jawapan pula walaupun dalam bentuk objective dan rupa bentuk yang lain seperti "yes" or "No" dan "True" or "False" tetapi fahamilah bahawa jawapannya juga adalah tricky. Kadang rasa cam nak bukak kamus je sebab tak faham perkataan.

Tips saya:
60 minit untuk jawab 40 soalan sangatlah kritikal sebenarnya sebab bahasa yang digunakan adalah tinggi. 40 soalan tu tak silap aku ada 4 ke 5 section camtu. Jadi bahagikanlah masa tu dengan berapa section yang ada. Contoh: kamu ada 15 minit je untuk satu section. By hook or by crook kamu kena gak siap jawab dalam masa 15minit tu. Lepas tu teruskan pada section berikutnya jangan gatai2 nak toleh lagi. Ini soalan bentuk pemahaman. Jadi baca dulu soalan, pick up key point. Bila baca paragrapgh, sambil baca & teringat keypoint yang kamu baca pada soalan tadi, terus garis. Jangan buang masa garis pakai pembaris. Free hand je tau! Lepas tu cepat-cepat jawab soalan.

Komen: To be honest masa memang tak cukup. Takda maknanya kau nak check balik jawapan kau. Jangan termenung langsung! LANGSUNG! telah ku katakan ini kritikal.

Untuk exam Writing:
Writings ni aku rasa macam okay je. Cuma kamu kena biasakan dengan format nak menulis tu. Kena banyakkan latihan. So far rasa macam okay je. Takde benda nak complaint.Haha.

Tips saya: Jawab ikut masa yang ditetapkan. Jangan lebih-lebih nak buat ayat novel bunga-bunga. Ayat biar straight to the point, padat dan jitu, gituhh! Sila buat latihan pada buku yang ada skema jawapan so that anda faham apa yang saya maksudkan dengan format nak menulis. Lepas tu jangan tulis lebih dari words yang ditetapkan. Lagi panjang anda menulis, lagi tinggi kebarangkalian anda untuk membuat kesilapan tatabahasa etc. *kan dah bagi hypothesis pulak kan..*


Komen: Yang menjadi masalah bila topik yang keluar tu kita tak faham maksud perkataan dia apa. Selebihnya okey je.


Untuk exam Speaking:
11 to 14 minutes.Boring betul aku dapat examiner ni orang Malaysian muka ketat. Nasib baik dia luluskan aku. Phew. Sebab ada gak kawan aku yang dapat examiner memang betul mat salleh. So boleh rujuk entri sebelum ni pasal cara-cara exam speaking ni berlangsung.

Tips saya:
Masa ni banyak study dengan kawan. Dia tanya soalan, aku jawab sambil kawan tu record timing. Kadang depan skype ke. Kalau bukan dengan kawan pun aku duk dalam bilik atas katil, pandang dinding, aku yang tanya soalan, aku yang jawab depan dinding. Sebab sorang-sorang kan, nak pandang cermin rasa annoying pulak tengok muka sendiri membebel depan cermin kan. So yeahh, praktis lah aku depan dinding. Set time juga jangan terlebih masa. Kalau boleh rakam suara so that bila dengar balik boleh identify tang mana grammar kita silap.


Komen: Jangan rumitkan kepala sangat fikir jawapan kita bagi tu betul atau tak. Nama pun exam speaking, bukan critical thinking. So basically nak tengok kita boleh speak fluently atau tak. Kalau boleh jangan gagap-gagap.


Tips lain yang berguna:

1. Dengar radio yang menggunakan bahasa pengantara bahasa Inggeris. Walaupun accent Malaysian tapi takpe, telinga kita nanti pick up perkataan-perkataan dan grammar yang digunakan walaupun Manglish but it's okeh bebeh daripada kau layan Johara di Pagi Era untuk persediaan menjawab IELTS. bikin sakit perut nak gelak je.

2. Kalau awak masih bersekolah atau lambat lagi nak apply sambung belajar, rajinkan baca buku berbahasa Inggeris. Mulakan dengan Engslih yang tak berapa nak high standard sangat.

3. Bila pasang movie berbahasa Inggeris, cuba tutup sari kata berbahasa Melayu. Supaya anda peka dengan pertuturan pelakon tu.


p/s: kadang-kadang rasa menyedihkan bila budak-budak takut nak pergi interview senibina sebab mostly kena speaking. Cuak sangat-sangat lah pendek cerita. Selalu lah aku dapat email dari adik-adik yang risau nak berbahasa Inggeris. Tapi to be honest kalau kamu risau, dari sekarang kena ubah sikap. Face your fears. Sebab dulu pun aku tak terer English. Tak la pula nak kata terer kan sekarang. Aku ubah sikap masa Form 2, because I care about my education wise. Since then every English exam dapat A, sampai ke university, sampai ambil exam IELTS pun Alhamdulillah lepas  tanpa perlu repeat walaupun takde masa nak study sangat sebab bekerja. So yeah, kalau nak seribu daya, taknak seribu dalih. Memang betul peribahasa ni. So chayok2!!! Jangan jadi Malaysian yang mudah putus asa dan selalu takut! 



Rangka exam IELTS


Okay, so semenjak aku post pasal cara-cara nak sambung belajar di luar negara tu banyaklah pula emai-email berkait yang masuk dalam inbox aku kan. Salah satu yang paling famous ialah tentang exam IELTS. IELTS ni ialah peperiksaan Bahasa Inggeris bertaraf antarabangsa yang menjadi requirement untuk membolehkan kamu diterima masuk sesuatu universiti di luar negara. Negara yang memerlukan IELTS ialah seperti United Kingdom, Australia, Canada, New Zealand. Kali ni aku cerita dulu rangka exam ni macam mana. Next entri aku cerita tips aku sendiri, okay?

Jom tengok rangka exam IELTS ni macam mana. Aku copy dari website INI:

*kalau nak ke luar negara untuk belajar, sila rujuk IELTS Academic. Kalau nak ke luar negara untuk bekerja sila rujuk IELTS General Training.


Berikut adalah rangka peperiksaan tersebut. (copy paste jadi harap maklumlah dalam bahasa Inggeris).
Basically ada 4 test yakni: 1)Listening 2)Reading 3)Writing 4)Speaking


The test of four English language skills
ListeningReadingWritingSpeaking 
Listening
30 minutesYou will listen to four recorded texts, monologues and conversations by a range of native speakers, and write your answers to a series of questions.
These include questions which test your ability to understand main ideas and detailed factual information, ability to understand the opinions and attitudes of speakers, ability to understand the purpose of an utterance and the ablity to follow the development of ideas.
A variety of voices and native-speaker accents are used and each section is heard only once.
Section 1A conversation between two people set in an everyday social context.
Section 2A monologue set in an everyday social context e.g. a speech about local facilities.
Section 3A conversation between up to four people set in an educational or training context, e.g. a university tutor and a student discussing an assignment.
Section 4A monologue on an academic subject e.g. a university lecture.
 
 
Reading
60 minutesThe Reading component consists of 40 questions. A variety of question types is used in order to test a wide range of reading skills. These including reading for gist, reading for main ideas, reading for detail, skimming, understanding logical argument, recognising writers' opinions, attitudes and purpose.
IELTS AcademicThe Academic version includes three long texts which range from the descriptive and factual to the discursive and analytical. The texts are authentic and are taken from books, journals, magazines and newspapers. These have been selected for a non-specialist audience but are appropriate for candidates entering university courses or seeking professional registration.
IELTS General TrainingThe General Training version requires candidates to read extracts from books, magazines, newspapers, notices, advertisements, company handbooks and guidelines. These are materials you are likely to encounter on a daily basis in an English speaking environment.
 

 
Writing
60 minutesIELTS AcademicThe Writing component of IELTS Academic includes two tasks. Topics are of general interest to, and suitable for candidates entering undergraduate and postgraduate studies or seeking professional registration. 
 
Task 1You will be presented with a graph, table, chart or diagram and asked to describe, summarise or explain the information in your own words. You may be asked to describe and explain data, describe the stages of a process, how something works or describe an object or event.
Task 2You will be asked to write an essay in response to a point of view, argument or problem. Responses to both tasks must be in a formal style.
 
IELTS General TrainingThe Writing component of IELTS General Training includes two tasks which are based on topics of general interest.
 
Task 1You will be presented with a situation and asked to write a letter requesting information, or explaining the situation. The letter may be personal, semi-formal or formal in style.
 
Task 2You will be asked to write an essay in response to a point of view, argument or problem. The essay can be slightly more personal in style than the Academic Writing Task 2 essay. 
 

 
Speaking
11 to 14 minutesThe Speaking component assesses your use of spoken English, and takes between 11 and 14 minutes to complete. Every test is recorded. The Speaking component is delivered in such a way that does not allow candidates to rehearse set responses beforehand.
 
Part 1You will answer general questions about yourself and a range of familiar topics, such as home, family, work, studies and interests. This part lasts between four and five minutes.
 
Part 2You will be given a card which asks you to talk about a particular topic. You will have one minute to prepare before speaking for up to two minutes. The examiner will then ask one or two qiestions on the same topic to finish this part of the test.
 
Part 3You will be asked further questions connected to the topic in Part 2. These questions will give you the opportunity to discuss more abstract ideas and issue. The part of the test lasts between four and five minutes. 



p/s: So macam ni lah rangka exam IELTS ni. Hopefully korang dapat gambaran lah macam mana rupa bentuk nak menjawab exam ni. Seterusnya aku akan cuba buat entri tips aku sendiri macam mana nak hadapi exam ni, InsyaAllah..

Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...