Thursday, June 30, 2016

Bekam di Pusat Rawatan Syifa Shah Alam


Kalau nak ikutkan, sejak aku balik Malaysia ni, dah dua kali aku buat bekam. Tapi harini first time buat bekam kat muka. Masa first time lepas balik dari UK tu, aku dah rasa memang perlu pergi sebab lama sangat tak buat bekam, even kat UK pun tak pernah buat bekam. Bukanlah takde, tapi sebab sayang duit, terasa mahal kalau buat kat sana. Kalau ikut experience aku, bekam ni ada dua jenis, satu bekam angin (tak keluarkan darah), satu bekam darah. Tapi aku prefer buat bekam darah. Teringat masa first time aku buat bekam darah masa baru balik for good dari UK, maybe sebab dah bertahun tak buat aku memang merasakan ada banyak darah kotor & toksin dalam badan. Makanya memang masa darah tu keluar, darah tu banyak dalam bentuk lendir. Euw gross kan..tapi tula yang ada dalam badan kita uolls. Darah kotor.

Harini aku buat bekam. Kat belakang badan, muka & kepala. Aku minta advice la dari akak yang kat Pusat Terapi Syifa tu. Sebabnya lately aku selalu sakit kepala walaupun aku takde migrain. Aku tak tahulah kalau sebab power mata naik ke, sebab spec sekarang tak sesuai ke apa so aku minta advice akak tu untuk berbekam di bahagian mana yang patut. Kat muka ni lebih pada untuk resdung (sebab lately pun asyik gatal-gatal je muka ni kan). 

So korang tengok la hasilnya. 


Akak tu tanya selalu sakit kepala sebab mata silau ke camne. Aku kata ya, memang mata ada silau maybe lah kot sebab tu sakit kepala. Buat kerja pun memanjang pakai PC kan. So akak tu kata kalau nak bekam kepala kena letak kat leher sekali dan kat tepi mata (tempat yang orang selalu tampal koyok kalau pening kepala tu). Bekam kat muka ni akak tu tak letak lama sebab dia kata takut lebam sangat, which aku pun concern gak lah sebab esoknya nak kerja kang bos ingat aku kena tumbuk pulak kan.

Aku agak terkejut la sebab yang kat tepi mata tu berbekam lagi sekejap daripada yang kat pipi & dahi tapi lebam dia tu paling gelap. Akak tu kata banyak darah kotor kat situ. Maybe sebab tula aku selalu sakit kepala. Wallahualam la sejauh mana kebenarannya sebab aku ni bukan pakar bekam kan. Tapi memang dasyat gak la aku tengok bekas dia. Kan akak tu kata kalau sakit kepala kena letak cup bekam tu kat leher gak, so memang yang kat leher pun bekas bekam tu sama gelap dengan yang tepi mata ni.

Yang kat belakang badan pulak tak segelap tu bekas bekam tu. Mungkin sebab dah pernah buat beberapa bulan lepas. Aku rasa harga untuk buat bekam sekarang agak reasonable lah. Sekarang boleh dapat 1 cup=RM5. Kalau dulu tempat cam spa camtu dia boleh charge sampai RM15 kot satu cup. Biasanya lepas buat bekam ni badan rasa fresh sikit, kurang lesu. Kalau belakang badan korang banyak jerawat pun aku sarankan buat bekam ni.

Tempat rawatan bekam ni ada banyak sekarang. Tapi yang aku pergi ni kat Seksyen 7 Shah Alam. Kawan pernah recommend gi situ.

So far aku puas hati, kenapa?
-sebab harga reasonable sangat.
-dia buat dua kali, maksudnya toreh/cucuk (pakai jarum halus ke apa entah namanya tu)dua kali.
-lepas habis berbekam, bahagian yang di cucuk untuk keluarkan darah tu dia sapu dengan wipes basah dan disapu dengan antiseptik. Ada pusat bekam lain yang tak sapu dengan antiseptik pastu mudah mengakibatkan kegatalan.
-pisau cucuk/toreh (Ah aku tak tahu apa kenamanya benda alah tu weh), pakai buang. Which benda ni PALING PENTING bila nak berbekam. Sebab ni melibatkan darah. Kalau cuai, terpakai yang pernah digunakan oleh orang lain, takut jangkit apa-apa virus.Kalau ada HIV camne? bahaya gila kan.

Cuma satu je lah yang aku kurang selesa, kalau untuk bekam, ada bilik khas dia. Dalam bilik ni muat beberapa pesakit dapatkan rawatan. Tapi kan macam segan sebab obviously kau kena buka baju & pakai kain batik je. So walaupun sama-sama perempuan dengan customer lain, tapi segan tu masih ada. Aku tengok ada tirai tapi akak tu tak tarik pulak tirai tu. Dan orang lain pun ada dalam bilik tu. Last-last aku rasa macam Whatever jelah, malas nak layan, just wanna get it done  quickly.

So ni aku just share experience aku, bukan entri berbayar ke apa okay. Sebab aku rasa tempat ni okay sebab tu aku recommend. Sebab aku pernah buat kat tempat yang dia tak sapu pakai antiseptik pun akhirnya mengakibatkan kegatalan kat bekas bekam tu. Aku tak tahulah tak bersih ke apa kan.
Pusat Terapi Syifa ni kat Seksyen 7 sederet kedai Bella Ammara. Dia ada rawatan lain tapi aku tak pasti rawatan apa sebab aku memang datang semata-mata untuk buat bekam.

 *gambar ihsan Google.*

Untuk bacaan pasal bekam sunnah nabi boleh ke link INI

p/s: Kalau korang nak tahu banyak pasal bekam korang research lah sendiri okay. Nampak tak, tanpa menceritakan pasal kebaikan bekam & ciri-ciri orang yang perlu buat bekam pun aku dah boleh tulis sepanjang ini entrinya, apatah lagi kalau aku nak cerita semua. Kalau tak pernah buat seumur hidup, haaa cubalah,maka anda akan terkejut dengan hasilnya. 

Ni esok nak gi kerja ni tak payah blusher la ni citernya. Pastu macam blusher yang tak balance pulak tu satu atas satu bawah. Takpelah, sis redho.  

Tuesday, June 21, 2016

Apa Rasanya Menjadi Seorang yang Single Selama 5 tahun?



Apa rasanya menjadi seorang yang single selama 5 tahun?
Kadang-kadang orang tanya aku macam mana aku boleh single lama. Lama ke eh 5 tahun tu?

Aku sebenarnya bukanlah someone yang suka sangat ceritakan hal peribadi aku dalam blog. Cuma kadang-kadang terasa nak bercerita atau meluahkan so, alang-alang dah ada blog so taip jelah kan. 

Aku ada satu masalah ni yang dia mula menjadi sesuatu yang menjengkelkan aku. Bila orang tanya aku single ke? Aku jawab ya, dan dia jadi satu kesinambungan pada soalan yang seterusnya. 

Kenapa single? Tak percayalah.

Mesti kau memilih kan? 

Tak baik sorok pakwe.

Kadang-kadang dia dah mula jadi soalan yang buatkan aku sedih sedikit.

Truth to be told, aku bukanlah someone yang mudah jatuh cinta, tak mudah bercinta dengan orang, tak mudah berskandal or bergatal-gatalan dengan orang. The only person (man) who used to know me well was my ex-boyfriend (yang dah pun berkahwin dengan wanita pilihannya). Jadi lepas aku putus cinta around July 2011, that feelings hurt so bad. Putus pun bukan sebab orang ketiga. Cuma, ada waktunya kita akan sedar bila kita tak sesuai bersama & teruskan bersama hanya akan memburukkan lagi keadaan. Jadi waktu tu aku rasa, minta untuk dilepaskan sangat menyedihkan berbanding ditinggalkan. Somehow mungkin sebab aku pernah sayang, jadi aku janji dengan diri sendiri walau apa pun jadi aku akan cuba bertahan. Jadi bila aku sendiri yang minta dilepaskan, perasaan tu ibarat aku mungkir janji pada hati sendiri that I won't repeat that to any other person. Kalau aku betul bercinta pun dia akan jadi someone yang aku nampak future aku bersama dia, yakni future husband.

Sejak tu aku jadi selesa single. Orang selalu tak percaya. Mula dengan dah single setahun, then dua tahun..tiga tahun..then ehh! 5 tahun meh?? Sesetengah orang memang tak boleh hidup bersendiri lama. Dia kena attach dengan someone. Kena ada someone nak buat apa pun dalam hidup dia, kena manja-manja ke dating ke apa. Untuk aku, aku banyak muhasabah diri aku lepas putus cinta tu. Setahun lebih lepas putus tu aku terbang ke luar negara untuk sambung belajar. Course pun sibuk. Aku cuba sebaiknya untuk dekatkan diri dengan Tuhan. Sebab aku rasa macam berdosa masa bercinta sebab kita attach sangat dengan pasangan yang bukan betul jadi suami kita. Jadi kita punya dependency jadi kurang pada Allah secara tak sedar. Lagipun aku takut, sebab orang perempuan ni dia ada sifat manja dia (termasuklah aku kan, peace!!), aku takut termanja lebih pada yang belum tentu jadi husband. Lagi mudah bahasa sebenarnya aku takut mendekati zina. Honest ni. Bila pasangan berdua-duaan, kalau dah sayang, paling tak pun mustahil kau takde rasa nak terkam pasangan kau kan? Cubit-cubit pipi lah pegang-pegang tangan lah. Aku tak yakin ni dengan diri aku sebab tu aku elak. Aku ni bukan malaikat kot. Aku nak jaga maruah diri aku. Aku tak boleh brain macam mana kau panggil someone "Sayang", lepas putus, few months after that panggil orang lain "sayang" lagi, & tiap kali tukar pasangan kau panggil pasangan kau "sayang". Berapa banyak sayang kau ada dalam hidup kau ni? Tak special nya rasa. Aku nak la panggil someone tu "sayang" tapi he's the only one in my life. Aku takut juga nak bercinta sebab aku tengok sekeliling aku..

Aku melihat ramai perempuan bertudung, tapi membiarkan diri dipeluk, disentuh, diraba, dicium, dijadikan tempat melempiaskan nafsu, hilang dara. Aku jadi malu. Sebab aku pun bertudung. Somehow orang akan hilang respect pada perempuan bertudung. 

Aku melihat ada antara kawan aku yang dengan selamba menayang love bite pada dada yang dibuat oleh boyfriend tapi end up kahwin dengan orang lain. Aku rasa macam nak tanya, kau malu tak sekarang?

Aku berdepan dengan kawan yang apabila pakwe dia tinggalkan dia, dia marah. Dia kata "Aku tak halalkan dia french kiss aku & raba aku!" Beristighfar aku. Apa hak kau nak halalkan atau haramkan benda yang haram ni? Bingung aku jadinya. Dunia ni memang fana. 

(perkara di atas ni macam perkara normal je kan sekarang but to me they are not right)

Ya, memang aku budak Subang Jaya yang orang selalu kaitkan dengan sosial. Masa mula masuk belajar dulu pun ada budak lelaki yang ingat aku jenis clubbing sebab aku budak Subang Jaya.  Hakikatnya aku consider diri aku tak mudah terjerumus dengan keadaan/orang sekeliling. 

Aku jadi berhati-hati. 

Ok kita zasss kejap kata-kata orang kat aku. 

1)Kenapa single? Tak percayalah.
Me-Habis tu takde orang pulak ngorat aku sebab tu lah single. Kalau aku yang ngorat kang setepek pula kena perigi cari timba. (which zaman sekarang ni, aku rasa tak valid dah perigi cari timba ni.Laki zaman sekarang tak taulah pemalu ke apa nak harap make a move first tu macam zzzZZzz..kiamat datang dulu kot) Then, sesetengah orang pulak cakap (ni diorang cakap tau bukan aku sebab aku ni noob je sebenarnya). Ada member kata maybe sebab orang takut. Sebab aku arkitek, educated, study oversea pulak tu. Rupa pun ada *hikhikhik tersedakk!* Laki senang rasa insecure. Bila aku kenang balik.. Hmm, sebab aku pernah tanya member laki yang dah lama kenal aku dari zaman sekolah, dia kata, aku lain. "Kau tak macam perempuan lain yang tipikal" Aku tanya, habis tu kau rasa laki akan insecure dengan aku? Kalau kau? "Hmm,insecure lah jugak.." And then ada few guy friends yang dengan honestnya cakap "kau ni sesuatu." atau "kau punya direction ni lain macam tak macam normal perempuan lain.." Aku sampai sekarang tak paham. So is it something good or bad? *sedih sebab tak clear* Sebab diorang ni kawan bukan my other half. Kalau my other half, maybe aku akan paksa dia duduk depan aku diam-diam, jangan lari! dan tanya "apa yang kena dan tak kenanya dengan I ni, boleh you explain secara telusnya? I need to know." Aku harap aku akan bertemu jodoh dengan someone yang nampak diri aku sebagai seorang wanita, hati aku, bukan benda-benda luaran yang duniawi sangat nih. 

So kalau orang tak percaya aku single aku nak buat camne? Gasak korang lah kan? Disebabkan aku ni agak reserved lah kot, aku memang jenis tak bercerita sangat hal peribadi. kawan-kawan yang kenal aku memang pantang kalau ada gosip ura-ura kalau aku berkawan dengan mana-mana guys walaupun bukannya ada apa-apa sangat. Sometimes ada yang suka korek-korek rahsia pasal aku & talked among themselves like so funneh (kau hingat aku retiss? tak laku weh gossip pasal aku ni)Tapi diorang yang teruja sebab aku lama single so diorang excited kalau aku menuju ke arah ada pasangan tu. Which aku rasa last-last diorang bosan menunggu dan aku yang akan kena setepek "Kau ni boleh tak jangan heartless sangat Sofiya?!" Habeh tu,aku pulak yang kena? Apa salah aku sebenarnya? aku confuse. Susah bila orang rasa kita terlalu berahsia & sorokkan somebody. 

2)Mesti kau memilih kan?
Haih, ni yang susah ni. Kita perempuan, kalau nak kahwin, mestilah nak cari someone yang boleh sama-sama menguatkan iman masing-masing, yang ada ciri-ciri boleh jadi ayah yang baik pada future anak-anak kita kan. Someone yang aku nak bersamanya bukan kat dunia sahaja tetapi juga di akhirat. So apa salahnya memilih sebagai life investment? Takkan nak main ceduk je mana-mana laki, kang tak pepasal dapat yang malas kerja, solat bocor, kaki pukul la tak bertanggungjawab la apa kan? Takde pulak aku memilih dalam doa aku aku mintak nak husband kaya ke, hensem ke apa. Aku ni sederhana & simple je sebenarnya. Soal hati dan perasaan ni kan, aku memang tak suka main-main. Sedih tau kalau hati terluka. Aku kan, kalau kawan yang betul-betul bestfriend, dia biasanya tahu yang aku ni jenis bukan main-main kalau bab hati & perasaan jadi diorang biasanya takkan cakap yang aku ni memilih sebab betapa diorang tahunya aku ni macam mana orangnya. Tapi yang biasanya mulut takde insurans kata aku ni memilih biasanya adalah orang/kawan biasa yang tak rapat pun. Pastu kau nak point out aku memilih without knowing me & my history?? Tambahan pula aku ada trust issue dengan lelaki yang mana aku merasakan susah sangat dah nak jumpa laki yang setia & jujur. Kalau aku cerita this chapter of my life nih maka korang haruslah sediakan tissue. So tutup that chapter sudeh. 

3)Tak baik sorok pakwe.

Ni biasanya member laki lah. Especially member sekolah. Al-maklumlah sejak study archi busy manjang, gathering ke apa jarang jumpa. Tup tup mostly dah kawin. Nampak aku je tanya mana pakwe? Aku dengan muka confusenya.. "Err..takde?" "Alaa kau! Takyah nak sorok-sorok sangatlah pakwe kau". Ouch! Seperti dicucuk jarum peniti!. "Takde pakwelah untuk disorok!!" Susah betul lah. Aku asyik kena convince orang sampai kadang-kadang aku iyakan jelah.. "Ha pakwe? ooo dia busy tak dapat join." *senyum dalam hati bagai dicucuk jarum peniti.isk!* Habeh cerita. Senang.

Aku sentiasa percaya dengan rezeki datangnya daripada Allah. Ada orang kawin lagi awal itu rezeki dia. Rezeki aku maybe aku tak kahwin lagi, tapi aku enjoy hidup aku, takyah jaga orang lain lagi jaga diri sendiri sudeh, katil conqueer sorang-sorang (like tak dapat bayangkan kongsi katil?helloo my territory okay??), travel macam gila sebelum balik Malaysia. Masa tu memang tak pikir lah nak kumpul duit nak kahwin kan sebab macam hellooo? I iz nak kawin dengan sapa? or sapa nak kawin dengan I ni? Tak nampak bayang.

Lagipun the past 3 years ni tahun yang menyiksakan aku sebenarnya. Perit tapi aku telan semua. Aku paksa untuk telan because I had no choice.. Tahun lepas pun aku heartbroken. Tak bercinta tapi heartbroken. Camne tu? So tahun ni macam healing moment. Sometimes orang tak faham yang aku perlukan space sementara waktu. Cuma masalahnya, aku taktahulah kenapa dugaan sangat ni tapi kenapa? kenapa laki orang (suami orang,tunang orang,boyfriend orang) yang selalu cuba nak mendekati? Boleh tak berambus & I need my own space to breathe? Apa laki single dah pupus ke mende? Ni la dugaan aku sebenarnya. Sebab tu aku kata susah nak cari laki jujur & setia. Sometimes, yang isteri/tunang/girlfriend bukan main tagged suami/tunang/pakwe sebab anniversary la apa, dipuji melambung suami/pasangan as the best husband bla bla bla.. Tapi, wey! husband kau/tunang/bf main message dengan aku sebab dia bosan dah kenapa? Kenapa nak ajak aku keluar ni? kenapa nak wish good morning good night ni?kenapa nak attention ni?Rasa nak lempang sekor-sekor.  Nak report je rasa kat bini/tunang/gf masing-masing tapi aku taknak porak-porandakan hubungan orang. So aku lah yang kena lari. Sebab aku taknak satu hari nanti, benda ni kena kat aku balik. Kalau aku ada husband & husband aku bermesra dengan perempuan lain, SEDIH GILA!. So, jangan buat kat orang. Cuba bayangkan if aku ni jenis melayan? tak ke rosak hubungan orang lain? Then sebabkan laki-laki durjana macam ni lah buatkan aku rasa ada trust issue dengan lelaki & still, orang kata aku yang memilih? Tengok sikit laki sekeliling zaman sekarang macam mana, macam mana tak memilih kan? Aku jenis senang je, kalau ada jodoh tak kemana. Kalau jodoh takde kat dunia, aku boleh duduk dengan parents aku & jaga diorang. Lagipun, hidup pun belum tentu lama mana. Mana tahu hidup tak lama, wallahualam kan.

So menjadi single selama 5 tahun ni, kalau life jenis busy cam aku ni, memang kejap je rasa masa berlalu. Aku consider diri aku still okay la. Sebab aku suka sibukkan diri sendiri. Handphone pun jenis campak-campak je, siap sometimes malas betul nak bukak whatsapp. Bila kat UK tak terasa sangat sebab masing-masing students & orang tak kan pressure kau. Cuma bila balik Malaysia ni terasa dia punya aura pressure tu. Ada satu waktu tu, aku tak tahulah ni macam Allah nak pujuk ke apa wallahualam.. Hari tu kawan baik time sekolah kahwin, seperti biasa kawan-kawan baik lain akan gather, semuanya dah kahwin dengan pasangan masing-masing. Di sebalik aku rasa laki memang ramai tak boleh percaya, I'm glad to see that my best girlfriends jumpa jodoh dengan lelaki yang baik, sangat tersentuh hati bila tengok cara suami diorang pandang diorang tu macam penuh kasih sayang. Macam alahaii suweet nya! Aku la yang excited jadi tukang tangkap gambar pasangan-pasangan yang ada sebab aku happy gila tengok diorang. Tapi bila balik, aku terasa sesuatu yang missing. (yang biasanya aku tak rasa apa-apa sebab busy tapi tetiba terasa pulak time tu). Aku tanya diri aku "Dear future husband..where are you?" Then aku baring sebab penat.Pastu aku saja bukak instagram. The first post update yang naik kat wall aku ialah dari post kawan aku, just a simple quote tapi macam halilintar dia punya menusuk kalbu tu. Quote tu tulis"

"Good things take time"


Oh mai, ini suratan kah kebetulan Ya Tuhan? *mata bergenang*
Hanya padaMu aku berserah. 
dan redha.
hehehe..

p/s: Entri ni takde niat untuk apa-apa sekadar share je. If korang single lebih 10 tahun & rasa my life not that bad just, please don't say it. I don't need it at the moment. Like I said, I am just sharing. & ye, aku masih cuba memperbaiki hidup aku. Maybe aku tak pakai tudung labuh, maybe aku tak pakai baju yang labuh sangat or muslimah style sangat tapi deep down inside aku slowly sedang berubah ke arah kebaikan dari dalam, dan luaran. Siapa lah taknak masuk syurga.  

Saturday, June 11, 2016

I Don’t Want A 21st Century Kind Of Love

One post in the internet and I can't help not sharing it with you guys. Simply beautiful and real.

Original post by Thought Catalogue.

 LookCatalog.com
LookCatalog.com

I don’t want someone who’s more interested in dating apps than dating, someone who keeps swiping left and right to find the next best thing, someone who is not satisfied with just one person and someone who lies about who they are in a few sentences just to impress a bunch of strangers. I don’t want someone who’s living in pictures, who only wants what looks pretty, who picks profiles instead of souls. I want someone who looks beyond what they see on their screen, beyond what they read in a bio and someone who wants to date so they can find love instead of dating to run away from it.

I don’t want someone to prove to me that they’re paying attention by a Facebook comment or an Instagram like, I want more than just a double tap on a phone. I want someone to pay attention to what I say, what I do, who my friends are and what kind of person I am, I want someone to pay attention to the things I do privately, not the things I share with the world.

I don’t want to have important conversations over texts and share live moments via snapchats and video calls, I want to have deep conversations looking into someone’s eyes and I want to experience moments holding someone’s hand. I don’t want a connection over the internet, I want to build a real connection; a connection where two people decide they want to get to know each other without distractions, or bad internet service, without Wi-Fi or 4G problems.

I want a connection that’s far away from the digital world; I want a connection offline, a connection I don’t want to hang up on.
I don’t want someone who hides behind their busy life or someone who uses work as an excuse not to fall in love with somebody. I want someone who makes time for love, who wants love to be just as important as work and someone who understands that no one will ever be fully ready for love but you should always welcome it in when it knocks on your door.

I don’t want someone to tell me I deserve better or the timing is not right, I want someone who isn’t afraid of loving me, who isn’t afraid of taking a chance and someone who is more interested in finding solutions rather than excuses.

I don’t want someone who is more into quantity that quality, more into numbers than meanings or someone who is afraid of labels, of getting too close, of actually being loved. I want someone who is open, who doesn’t care about labels, who doesn’t care about‘wasting’ the best years with someone who matters to them. 

I want someone who understands the beauty of commitment and the value of love; I don’t want someone who is reckless with other people’s hearts and guarded with theirs.

I don’t want a selfish kind of love and I don’t want a love that’s fake, a love that’s been given to a lot of people before me, and a love that is so easy to give because it’s not real. I want a special kind of love; the love that makes you wonder why you didn’t seek it sooner. A love that makes you believe that there truly is one person out there that will make you feel that no one else matters when they’re around and that you can’t see anyone else but them.


I don’t want a 21st century kind of love; easily replaced and forgotten, I want a love that breaks all these absurd rules, a love that is not available online, a love that is not based on a bunch of lies and a love that no one questions because it’s clear and defined. I want a love that can’t be erased. 

Kaya Jutawan Memang Umph!

Hai, Assalamualaikum.

Biasanya, kalau korang breakfast, apa makanan yang paling mudah untuk disediakan? Kalau malas masak scramble egg ke, goreng bihun ke, nasi goreng ke. Apa cara yang mudah untuk korang sediakan breakfast ya? 

Bagi aku, breakfast sangat penting. Aku memang paling tak boleh skip breakfast. Rasa macam boleh mengamuk tengahari tu or monyok ke.. *buruk perangai kan I know*. Sebenarnya kan, masa kat UK, ada satu jenis makanan ni aku selalu mengidam. Kaya spread. Yang sapu kat roti tu. Tak tahu lah kenapa kat supermarket kat UK takde. Tapi aku tak dapat juga bayangkan kalau dia jual Kaya tapi letak nama Rich. huh? Mungkin juga sebab kat UK takde pokok kelapa jadi memang susah nak ada kaya spread tu.


So masa kat Birm, aku kadang-kadang terliur je tengok sorang member ni buat business sendiri jual kaya. Homemade kaya weh. Ko hado? Tertelan-telan air liur jela aku tengok. Kawan aku ni dia sebenarnya dulu student culinary. So memang pandai lah bab-bab masak ni, tak diragui. Jadi bila dia buat homemade kaya ni, aku rasa macam tak boleh jadi ni! kena cuba jugak! 

Sebab apa, aku ni, memang jenis suka makan masakan rumah. Kureng sikit kalau makan di luar (Eh tapi sesiapa nak belanja makan tu sentiasa dialu-alukan tau.. *i iz tak malu*) Bukan apa, ada kedai makan yang OK, ada kedai makan yang KO. Maksudnya masakan dia banyak sangat letak MSG lah apa sampai sakit tekak dibuatnya. Plus, kalau homemade ni insyaAllah cara pembuatan dia jauh lebih bersih, suci dan terjamin. Tambahan pula memang orang Islam sendiri yang buat. Jadi basic pasal kesucian makanan seperti tiada bahan berunsur syubahah tu lebih diyakini lah kan.

Ha, ni lah botol kaya tu. Exclusive uolls.. Dalam glass jar. Siap seal lagi. Lepas buka dikehendaki tutup balik botol dan simpan dalam peti sejuk..





Info yang anda perlu tahu:

1. Harga sebotol RM8 untuk 200ml. Kalau ambil lebih 10 botol ada harga special.

2. Produk ni takde bahan pengawet, pewarna atau perisa tiruan, jadi kena selalu letak dalam fridge. Boleh tahan 1-3 bulan. Kalau rasa tak tahu bila nak makan, letak dalam freezer terus pun boleh.

3. Based di Kota Damansara. Boleh COD di area sekitar Shah Alam, Subang, Damansara.

4. Boleh jadi agent kalau berminat tapi kena bincang dulu berapa kuantiti. Sebabnya, Kaya Jutawan ni homemade jadi buat pun manual je.

5. Ada discount bagi bilangan 10 ke atas. Atau kadang-kadang ada harga runtuh.

Untuk sebarang update, boleh ke page Kaya Jutawan di facebook. Jangan lupa like/follow:


Yuniqueculinaire


haaa, selain jual kaya, Yuniqueculinaire pun ada jual makanan lain. Nak tahu silalah terjah page beliau ya. Baru-baru ni ada Popia Cheese Volcano pulak. & beliau juga rajin share resipi makanan yang best-best. Tak rugi follow.





Sangat mudah especially kalau time nak sahur tak sempat masak. Kalau nak pergi kerja tak sempat prepare. Dijamin sedap!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...